Wong's FotoPage

By: Wong Lanang

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Thursday, 18-Oct-2007 11:56 Email | Share | | Bookmark
Bahasa Inggeris

WongLanang a.k.a. Pak Mur
Khamis, 18 Oktober 2007, hari ke-6 lebaran. Pulang dari masjid untuk solat subuh, aku ngap roti canai celup dalam kari ayam bini aku masak tadi malam. Wuaduh! Enak banget tu kari ayam mati! Ya pastinya mati tu ayam kan? Kalo idup gimana mau dimakan? Manusia aneh saja yang makan ayam idup! Tambah enak sambil minum kopi gobres! Itu .. kopi itam kental dan manis! Memang best .. kayak espresso di San Francisco Coffee!! Sebelum aku teruskan coretan ini, kalian di Malaysia jangan marah karna bahasa aku persis bahasa Indonesia. Yang di Indonesia jangan marah karna bahasa aku "campursari" dengan bahasa Malaysia. Sebabnya .. aku Jawa Malaysia!! Ndak apa-apa kan?

Sambil sarapan aku baca berita terkini. Kasian aku terbaca berita orang berenti jadi orang gara-gara mobilnya tabrakan sama pohon. Sambil kasian itu aku lagi senyum. Kalian pasti heran kenapa sih aku bisa senyum baca berita orang kecelakaan di jalan. Aku senyum gara-gara bahasa Inggeris yang digunakan untuk menyiarkan berita tersebut. Sebahagian berita itu gini ditulis, "The police and ambulance came shortly after, but it was learnt the victim succumbed to serious head injuries, believed on the head". Nah kalo sudah "head injuries" untuk apa lagi mau dibilang "believed on the head"? Tentu saja "head injuries" itu dialami di kepala!! Masa di lutut? Apa bisa kalo ditulis begini .. "The victim succumbed to serious head injuries believed on the knee"? Terjemahan: Mangsa tewas akibat kecederaan kepala yang serius di lututnya! Waaa .. gimana itu ya? Aku ndak pernah sekolah di Amerika atau London .. tapi aku rasa gila tu bahasa Inggerisnya!!

Gimana pula dengan bahasa Melayu ya? Orang sering bilang, "yuh kita naik ke atas". Ataupun .. "Dia sedang turun ke bawah". Nah kalo naik sudah pasti ke atas kan? Kalo turun ya mestinya ke bawah. Belum pernah dong aku nengok orang naik ke bawah atau turun ke atas!! Hehehehehe!! Afa fendafat kalian?


Thursday, 26-Jul-2007 07:59 Email | Share | | Bookmark
MAIN BOLING

Dah pakai kasut boling, masih pikir mau main atau nonton!
Ini Timb. bos aku. Tengah main bini dia telepon!
Aku pilih bola merah, sama warna dgn celana dalam aku.
View all 4 photos...
Mula hari ini, aku tulis blog guna loghat Sabah aaaa? Biar korang lama-lama pandai juga cakap longat Sabah!

Pagi tadi aku dibawa main boling, kalau ndak silap, oleh ahli kelab rekreasi pejabat aku. Akupun ndak tau sama ada aku ini dianggap ahli kelab atau tidak, pasal aku ndak ingat pernah bayar yuran walau satu sen! Tapi oleh kerana diorang ajak aku main .. aku ikut sajalah. Lagipun bos besar sudah kasi pelepasan keluar ofis untuk main boling. Ndak bagus juga kalau kemudahan yang diberi ndak digunakan .. iya kan? Kalau sudah diberi kemudahan, ucaplah terima kasih dengan menggunakan kemudahan itu sebaik-baiknya.

Contoh penggunaan kemudahan dengan sebaik-baiknya ialah bawa kereta kerajaan ke kawasan pub atau karaoke pada jam 2 pagi, atau menuntut elaun lojing padahal tinggal di rumah bini nombor dua semasa outstation, atau beli Kancil tanpa deposit kemudian setiap ujung bulan abis gaji dan terpaksa meminjam dari kawan, atau memiliki tiga keping kad kredit dan berbelanja sampai jatuh miskin! Itulah namanya menggunakan kemudahan dengan sebaik-baiknya! Iya kan? kan? betul kan? Aku sebenarnya sudah pikir-pikir mau menggunakan kemudahan pelepasan keluar pejabat untuk main boling itu dengan pergi menonton wayang!! Kriminal juga otak aku! Tapi lepas main boling .. pinggang aku sakit .. terpaksa aku balik pejabat .. itulah hukum karma namanya!!

Moral blog aku kali ini ialah: (i) Walaupun dikasi kemudahan, tapi jangan over menggunaan kemudahan itu; dan (ii) Kalau sudah tua macam aku .. janganlah eksen ikut main boling!


Wednesday, 25-Jul-2007 07:22 Email | Share | | Bookmark
PENIPU

WongLanang awet enom!
Ni .. Faridah .. Pengerusi mesyuarat
Rabu, 25 Julai 2007. Selepas habis mesyuarat MSPA yang dipengerusikan oleh Faridah Malai (bukan Paula Malai Ali), aku balik ke pejabat di tkt 8, Blok A, Wisma MUIS 88999 Kota Kinabalu. Aku buat kerja rutin sikit .. pasal belum ada lagi kursus yang aku dikehendaki menceramah. Kena tunggu nanti bulan depan .. barulah ke kampus Keningau untuk sampaikan ceramah dalam kursus MDP. MDP tu Management Development Programme. Yang pasti bukan Majlis Daerah Papar ataupun Makan Daging Payau. (loghat Sabah - payau tu ertinya rusa) Susah mau dapat daging payau, pasal payau adalah spesis mamalia yang dilindungi. Malang sekali, manusia pula yang kurang dilindungi. Ada kena rogol, kena rompak, kena bunuh, kena kidnap, kena tipu ... alaaa ... macam-macam!

Korang tau kan semakin ramai penipu yang wujud di akhir zaman ini? Macam kena mass production diorang tu! Baru-baru ni ada orang datang ke kantor aku ... memandai-mandai dia mau jual food supplement pada aku. Dia bilang kalau makan benda yang dia jual itu .. maka segala macam penyakit boleh hilang; kencing manis, kanser, rabun malam, darah tinggi, hidung tinggi, ego tinggi dan cita-cita yang terlalu tinggi! Astagaaaa ... hampir saja aku side-kick dia keluar kalau aku tidak kesian sama dia, pasal dia punya saiz hampir sama saja dengan aku. Aku tidak suka dia telampau memaksa betul suruh aku beli. Cara dia cakap bukan main lagi .. macam ada B.Sc, MBA, Ph.D, UBI, KAYU dan ntah apa-apa lagi! Tapi last-last aku halau juga dia keluar macam aku halau kucing aku yang suka kencing dalam rumah.

Cobalah korang pikir .. betulkah satu jenis food supplement boleh buat itu semua? Kalau begitu tidak payahlah aku belanja banyak duit untuk anak aku masuk universiti belajar bidang perubatan! Untuk apa kerajaan wujudkan jawatan doktor kalau semua penyakit bisa diubat hanya dengan makan food supplement? Cis .. si penipu itu pikir emak aku dulu-dulu setengah mati membesarkan aku hanya untuk jadi orang bodoh dan mudah ditipu. No way baby .. walaupun aku sudah tua tapi otak aku masih boleh berpikir dengan waras.

Korang tau kah "waras" itu salah satu kriteria yang mesti ada pada lelaki Jawa? untuk selengkapnya - mesti "waras, beras dan keras" .. barulah boleh dianggap lelaki sejati. Waras - mesti boleh berpikir dengan rasional, merancang kehidupan keluarga dan paham hukum agama; Beras - mesti mampu kasi makan bini dan anak-anak, bukan cari duit dengan menipu orang saja, eksen tapi sebenarnya ndak mampu! Keras - punya semangat kental untuk memperjuangkan nasib dan keharmonian keluarga, di samping memiliki keris yang keras!

Sejak kebelakangan ini, aku macam suka mau menulis. Sebenarnya dulu-duuuulu aku ada cita-cita juga mau jadi penulis unggul macam Steven Spielberg.. tapi aku tidak pandai menulis .. pandai merapu saja. Itu sebab aku handal jadi MC, sebab MC itu adalah huruf ringkas untuk Mulut Celupar! Ramai sudah orang bilang mulut aku telampau celupar. Tapi tak apa .. celupar tapi ada duit dalam poket .. tak tipu orang, tak pinjam duit orang kemudian buat-buat lupa apabila sampai time nak bayar! Aku baru terasa rupa-rupanya menulis juga boleh hilangkan stress dan penyakit darah tinggi. Tak payah makan food supplement!

Sampai ketemu lagi.



Tuesday, 24-Jul-2007 02:28 Email | Share | | Bookmark
APA ARTINYA MENJADI KAKEK?

Uwaaa .. cucu gua ni .. baru mandi!
Ini nenek yang gembira setengah mati .. cucu baru lahir!
Jadi kakek .. itu maksudnya udah punya cucu kok! Rupa-rupanya apabila udah sampai ke usia yang beginian, persepsi kita tentang tujuan hidup juga mula berubah. Kalo dulu-dulu .. waaa .. berlomba-lomba mau menggapai sukses yang lebih daripada orang lain!! Kalo orang punya Iswara, kita mau Wira! Kalo orang lain beli Wira, kita mau Perdana! Orang sudah punya Perdana, kita mau beli Mercedes Benz E-230 Elegance Series!! Kalo tetangga mampu beli TV 40 inci .. kita rasa ketinggalan kalo punya yang cuma 4 inci!! Pasti gak ada penghujungnya kan? kan?
Yup! It's time to slow down and smell the flowers along the way! Come to think of it there are lots of beautiful things right in front of our eyes, but we are in too much of a hurry competing in the rat race! "I ain't gonna race no more!" (ni kena baca dengan slang koboi dalam irama rap)


Monday, 23-Jul-2007 12:33 Email | Share | | Bookmark
Atas Permintaan bro RM

Kakek WL with his 2-week old grand-daughter
WL grand-daughter, Sofea (2 mths old) with mommy and auntie
Ini kok .... atas permintaan brother RM ... gua post-kan gambar cucu gua!! WongLanang udah jadi kakek loh!!


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net